ΛΑΜΠΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ. ΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ;


Από τα πιο σημαντικά εξαρτήματα για ένα αυτοκίνητο είναι οι λάμπες. Εκτός από τα φανάρια στο μπροστινό αλλά και στο πίσω  μέρος του αυτοκινήτου, υπάρχουν και τα φώτα των φρένων, τα φώτα στο καντράν,  τα φώτα ομίχλης, τα φώτα διασταύρωσης, αλλά και τα φώτα στο εσωτερικό μέρος του αυτοκινήτου. Όλα είναι απαραίτητα και πρέπει να έχουν το σωστό φωτισμό για λόγους ασφαλείας. Γι' αυτό και όσο καλύτερη είναι η ποιότητα των λαμπτήρων τόσο μεγαλύτερη είναι και η ασφάλεια που μας παρέχουν.

Για να αλλάξετε λαμπτήρες στο αυτοκίνητο σας θα πρέπει να γνωρίζετε τον τύπο της λάμπας που ταιριάζει στο μοντέλο του οχήματός σας καθώς θα πρέπει να ταιριάζει στις προδιάγραφες  του. Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα λαμπτήρων αυτοκινήτου στην αγορά με διαφορετική τεχνολογία, απόχρωση κλπ.. Γι’ αυτό το  smartlight.gr  έχει φτιάξει για εσάς που αναρωτιέστε τι << Λάμπες αυτοκινήτου. Τι να επιλέξω; >> μια λίστα με όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για τις λάμπες αυτοκινήτων.
 

ΤΙ ΛΑΜΠΕΣ ΦΟΡΑΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να βρείτε τι λάμπες φοράει το αυτοκίνητο σας,

Ένας τρόπος είναι να δείτε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου που σίγουρα αναφέρει αναλυτικά τους τύπου των λαμπτήρων. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του της εταιρίας που κατασκευάζει το συγκεκριμένο μοντέλο αυτοκινήτου και να βρείτε τον κατάλογο με τους τύπους λαμπτήρων κάθε οχήματος. Ακόμα αν μπορείτε να βγάλετε τον παλιό λαμπτήρα που θέλετε να αλλάξετε, στο πίσω μέρος του θα δείτε τον τύπο της λάμπας που ταιριάζει στο συγκεκριμένο μοντέλο. Μια άλλη λύση αν δεν μπορείτε να αφαιρέσετε μόνοι σας τον λαμπτήρα να επισκεφθείτε έναν ηλεκτρολόγο αυτοκινήτων που θα σας πει με σιγουριά τι λάμπες φοράει το αυτοκίνητό σας.

Και αφού πλέον γνωρίζετε τι λάμπες φοράει μπορείτε να επιλέξετε την ένταση , την τεχνολογία, την αντοχή και τη διάρκεια ζωής της λάμπας που θα τοποθετήσετε.

 

 

 

 

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ

  Λάμπες ΑΛΟΓΌΝΟΥ

  Λάμπες XENON

  Λάμπες LED

   

   ΛΑΜΠΕΣ ΑΛΟΓΟΝΟΥ

   Η πιο συνηθισμένη κατηγορία λάμπας που θα δούμε στα αυτοκίνητα με τους πιο γνωστούς τύπους H1, H4, H7 και Η11.  . Αντικατέστησαν τις πρώτες λάμπες πυρακτώσεως, προσφέροντας καλύτερο φωτισμό. Αποτελούν μια δημοφιλή και “φθηνή λύση” καθώς η κατασκευή τους είναι απλή ενώ παρέχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και είναι ανθεκτικές σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 600 βαθμούς Κελσίου. Το χρώμα φωτός που παράγουν είναι πιο κίτρινο συγκριτικά με τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες λαμπτήρων. Πλέον, κυκλοφορούν στην αγορά βελτιωμένες λάμπες αλογόνου αυτοκινήτου με μεγαλύτερη θερμοκρασία χρώματος τύπου XENON.

    

    

    

    

    

    

   ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΑΛΟΓΟΝΟΥ

    

   ·         Χαμηλό κόστος

   ·         Εύκολη τοποθέτηση

   ·         Μεγάλη ποικιλία μοντέλων

   ·         Καλή απόδοση ακόμα και σε απαιτητικές συνθήκες οδήγησης

   ·         Χρήση κι ως φώτα ομίχλης

   ·         Εύκολη συμβατότητα

   ·         Μικρότερος κίνδυνος θαμπώματος για τα αυτοκίνητα στο αντίθετο ρεύμα ή αυτά που προπορεύονται.

    

    

   Ο ΤΡΟΠΟΣ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ LED ΚΑΙ  HID

   ·         Tα ΗΙD Xenon, στην ουσία είναι απλές λάμπες πυράκτωσης όπως αυτές του αλογόνου, με τη μονή διαφορά πως το αέριο μέσα στη λάμπα είναι xenon, με αποτέλεσμα, αφενός καλύτερη απόδοση και αφ’ εταίρου, μεγαλύτερη αντοχή (αλλά υστερούν στο γεγονός, καταστρέφονται στα τραντάγματα όπως λακκούβες), καθώς και διάρκεια ζωής (4.000-10.000 ώρες, σε σχέση με τις περίπου 2.000 ώρες για τα φωτά αλογόνου)

    

    

   ·     

    

    

       Τα LED, χρησιμοποιούν την τεχνολογία “solid-state lighting”, δηλαδή παράγεται φωτισμός από την κίνηση ηλεκτρονίων σ ‘έναν ημιαγωγό και επειδή χρησιμοποιούνται φωτιστικά σώματα αυτού του τύπου, είναι λιγότερο ευάλωτα από τους γυάλινους λαμπτήρες HID (σε κραδασμούς) και έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από όλους τους τύπους λαμπτήρων (διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από 30.000 ώρες).

    

   Όταν τα LED πρωτοεμφανίστηκαν, ήταν ακριβά και όχι τόσο αξιόπιστα, αλλά χρόνο με το χρόνο και η τιμή τους έπεσε και η αξιοπιστία τους είναι αρκετά μεγαλύτερη από αλογόνου και Xenon.


    

                                                                                                                                                   

    

    

    

    

    

   ΛΑΜΠΕΣ XENON

    

   Οι λάμπες XENON, ή αλλιώς HID (High Intensity Discharge), είναι μια πιο εξελιγμένη μορφή των λαμπτήρων αλογόνου, με ενδεικτικούς τύπους τους D1S, D2S, D3S, κλπ. Το φως στις λάμπες XENON παράγεται από ιονισμένο αέριο. Πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά το 1991 κι αρχικά χρησιμοποιούνταν κυρίως σε ακριβά αυτοκίνητα. Σήμερα τις συναντάμε σε ολοένα και περισσότερα μοντέλα αυτοκινήτων. Ακόμα και παλαιότερα μοντέλα μπορούν να υποστηρίξουν λαμπτήρες XENON εάν μετατραπούν αναλόγως με το σετ ειδικού μετασχηματιστή, το γνωστό ως kit XENON.

    

    

                  ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ  ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ  XENON:   

                    

   ·         Μειωμένη κατανάλωση κατά 50%

   ·         Έντονο λευκό φως

   ·         Υψηλή θερμοκρασία φωτός που ξεπερνά τα 4.300K

   ·         Μειωμένος κίνδυνος υπερθέρμανσης της λάμπας

   ·         Μεγάλη διάρκεια ζωής μέχρι και 4.000 ώρες

   ·         Αντοχή σε κραδασμούς

    

    

    

    

    

    

    

                                                                                                                       

    

    

    

    

    

   ΛΑΜΠΕΣ LED

    

   Οι συσκευές εκπομπής φωτός LED (Light Emitting Diode) είναι η πιο πρόσφατη τεχνολογία στην αγορά λαμπτήρων οχημάτων. Κυκλοφορούν στην αγορά εξαρτημάτων αυτοκινήτων σε ευρεία γκάμα και πιο προσιτές τιμές για τον μέσο οδηγό συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Παρ’ όλ’ αυτά, τα LED φώτα αυτοκινήτου θεωρούνται “premium” επιλογή συγκριτικά με τις λάμπες αλογόνου και XENON. Οι LED παράγουν φως χάρη σε αρνητικά ηλεκτρισμένα ηλεκτρόνια.

   Επιπλέον, κάποιες εταιρείες έχουν αναπτύξει την ειδική τεχνολογία Matrix LED, η οποία εντοπίζει διερχόμενα αυτοκίνητα στο αντίθετο ρεύμα μέσω κάμερας. Έτσι, οι οδηγοί το βράδυ δεν χρειάζεται να κλείσουν χειροκίνητα την μεγάλη σκάλα εάν ένα όχημα περνάει από το αντίθετο ρεύμα. Η τεχνολογία Matrix LED το κάνει αυτόματα, έτσι ώστε και ο οδηγός να βλέπει μακριά και οι οδηγοί των άλλων οχημάτων να μην “τυφλώνονται”
   Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι πλέον κυκλοφορούν και λάμπες OLED (Organic LED), κατασκευασμένες από οργανικά υλικά, τα οποία προσδίδουν ένα πιο φουτουριστικό στυλ στα μοντέλα των αυτοκινήτων που είναι συμβατά.
   Γενικότερα, τα LED σχετίζονται με μεγαλύτερη οδική ασφάλεια κατά τη βραδινή οδήγηση διότι όχι μόνο ο οδηγός βλέπει καλύτερα, αλλά και το αυτοκίνητο διακρίνεται καλύτερα από τους άλλους οδηγούς.

    

    

   ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ  ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ  LED:

   ·         Μεγάλη διάρκεια ζωής έως και 30.000 ώρες

   ·         Εξοικονόμηση ενέργειας

   ·         Έντονο λευκό φως για καλύτερη ορατότητα

   ·         Μεγάλη δέσμη φωτός για υψηλή αποδοτικότητα

   ·         Υψηλή θερμοκρασία φωτός

   ·         Εξαιρετική αντοχή